Koninklijke Zangvereniging Venlona - Historie

Historie

100 JAREN VENLONA  (1900 – 2000)

 

In het jaar 1900 nam de toenmalige organist van de Venlose Sint Martinuskerk met een aantal geestverwanten het initiatief om in Venlo een mannenkoor op te richten. Voor de oprichtingsvergadering op 20 augustus 1900 meldden zich spontaan 47 heren als lid aan en tijdens het eerste concert op 13 februari 1901 waren al 115 mannen toegetreden.

Vanaf het begin slaagde Zangvereniging Venlona, zoals het koor genoemd werd, erin een belangrijke plaats te verwerven in de sociale gemeenschap van de stad Venlo en ook op muzikaal gebied werd het gezelschap in korte tijd zowel nationaal als internationaal  bekend. Nog geen jaar na de oprichting nam het koor deel aan een concours in Maastricht en behaalde achter de Mastreechter Staar de derde prijs. Nauwelijks twee jaar later behaalde Venlona op een internationaal concours in Arnhem de eerste prijs in de hoogste afdeling en de prijs voor de beste dirigent. In 1931 werd de landelijke bekendheid bekroond  door de verlening van het predicaat Koninklijk.

In de tweede wereldoorlog ging Venlona ondergronds. Tijdens een korte algemene vergadering, waarin besloten moest worden of de Koninklijke Zangvereniging Venlona zou voldoen aan de eis van de bezetters om lid te worden van de beruchte “Kulturkammer” , nam het koor binnen vijf minuten het besluit om die eis af te wijzen. Meteen daarna stonden bestuur en leden op en zongen ondanks het verbod uit volle borst het “Wilhelmus”. Vervolgens ontstond een levendig ondergronds circuit, waarin de onderlinge hechte band in stand werd gehouden. Onder het mom van “kaartavonden” bleef het bestuur regelmatig vergaderen. Meteen na de bevrijding zong Venlona op de puinhopen van de stad weer zijn eerste concert onder leiding van dirigent Hein Jordans.

Met concerten tijdens diverse Wereld Muziekconcoursen in Kerkrade en met uitwisselingsconcerten met zusterverenigingen uit diverse Nederlandse steden verwierf de Koninklijke Zangvereniging  Venlona zich een grote naam. Van de laatste decennia is vooral deelname aan het internationale zangconcours in 1980 in Baden bij Wenen bekend. Venlona behaalde daar het hoogste aantal punten van alle deelnemende verenigingen. Ook werd Venlona gevraagd voor deelname aan het slotconcert van het Holland Festival in Den Haag en voor een grote productie in Antwerpen, waar bij gelegenheid van het 100-jarige bestaan  van het Koninklijk Conversatorium van Vlaanderen, het oratorium “de Schelde”van de Belgische componist Peter Benoit  enkele keren werd uitgevoerd.

Venlona is een reislustig koor: concertreizen werden ondernomen naar diverse landen in Europa, zoals België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Letland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en  Zwitserland.

In de afgelopen 100 jaren heeft Venlona diverse dirigenten gehad, die allen op hun manier hebben bijgedragen aan het succes van het koor. Zo stond Venlona vanaf 1969 onder de leiding van Ger Withag uit Kerkrade, met wie het koor een hoog muzikaal niveau bereikte. In 1993 werd Marianne Maessen- Scherjon aangetrokken als tweede dirigent.

In de loop der tijd werden er verschillende geluidsdragers geproduceerd, waaronder diverse Kerstplaten met medewerking van verschillende solisten. CD’s zijn er met uitvoeringen van het Requiem van Cherubini, van de Rinaldo cantate van Johannes Brahms met als solist Hubert Delamboye en van de Alt-Rhapsodie eveneens van Brahms met een solo van Graciella Araya. Op de genoemde CD’s werd het koor steeds begeleid door het Limburgs Symfonie Orkest.

In het jaar 2000 werd de viering van het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Zangvereniging Venlona   bekroond met de uitgifte van een Dubbel-CD en een mooi uitgevoerd jubileumboek ” Een Eeuw Muziek”.

Historie van 2000 tot heden

In de jaren na de viering van het 100-jarig bestaan in het jaar 2000, vonden er tal van reizen en concerten plaats, waar veel werken werden uitgevoerd van de volgende componisten:

Verdi, Bizet, Janacek, Schubert, Gounod, L.Bernstein, Wagner, Grieg, Tsjaikovsky, Gershwin, Donizetti, Bellini, Rossini, De Marzi, Prokofiev, Mousorgski, Martin, Haydn, Offenbach, Karl Jenkins en Maierhofer.

Absolute hoogtepunten:

Concertreis in 2001 naar Rome, waar op het Sint Pietersplein de opluistering plaatsvond van de H.Mis die opgedragen werd door Paus Johannes-Paulus II. Alsmede een concert in de Chiesa di Sant’ignazio met o.a. Mount of three lights van Martinu.

Havenconcert, Duisburg
In augustus 2002 werd o.l.v. de nieuwe dirigent van Venlona, Wim Schepers, gezongen tijdens het Havenconcert in Duisburg, rechtstreeks uitgezonden door WDR4.

Groot Operaconcert in 2005
In Theater De Maaspoort te Venlo werd met medewerking van het “Neues Rheinisches Kammerorkest” uit Keulen en de solisten Marjorie Ginczinger, Marcel Reijans en Hans de Vries een groot operaconcert gehouden. Er werden werken van Donizetti, Verdi, Rossini, Bellini en Bizet uitgevoerd.

Concertreis naar Polen
In mei 2006 vond een 8-daagse concertreis plaats naar Opole in Polen. Hier werd een galaconcert gegeven met de Filharmonia  Opolska o.l.v. Bartosz Zurakowski en de solisten: Wieslaw Bednarek, Darius Pietrzykowski en Dorota Wójcik.
In de kathedraal van Opole werd een H.Mis opgeluisterd met delen uit de Paulusmis van Mathieu Prange.

In juni 2010: 6-daagse concertreis naar Praag.
Hier werd op donderdag 24 juni in de St.Nicolaaskerk een concert verzorgd met werk van o.a. Richter, Janácek, Rossini, Bizet en Verdi. Het concert was ten bate van de Olga Havel Foundation.
Ook werd in het Nationaal Museum een concert gegeven met werk van Martin, Janácek, Rossini, Bizet, Verdi en Bellini. Solisten waren de sopraan Stepanka Hermankova en de tenor Milan Vlek.

In oktober 2012 werd een 3-daagse reis gemaakt naar Vlaanderen, België.
Tijdens de traditionele dagelijkse “Last post” te Ieper, werd er gezongen onder de Menenpoort.
Verder vond er een opluistering plaats van de H.Mis in de St.Baafskathedraal te Gent, waar 
’s middags een concert werd gegeven.

In Augustus 2015: 8-daagse concertreis naar Timisoara, Roemenië.
In het kader van het 115-jarig bestaan van de Koninklijke Zangvereniging Venlona heeft het koor een 8-daagse concertreis gemaakt naar de Roemeense stad Timisoara. Hoogtepunt was het bijzonder succesvol verlopen operaconcert onder leiding van Venlona’s dirigent Wim Schepers op vrijdagavond 21 augustus in de Opera van die stad samen met het symfonieorkest en vijf solisten van diezelfde opera.Dit concert stond aanvankelijk gepland als een openluchtoptreden in het Rozenpark als opening van het culturele seizoen, met een gegarandeerd aantal toeschouwers van 3500!
Door de slechte weersomstandigheden werd het hele gebeuren echter verplaatst naar het magnifieke operagebouw, met een capaciteit van ruim 900 bezoekers. Via de radio werd bekendgemaakt dat ook de generale repetitie op de donderdagavond in de opera voor het publiek toegankelijk was, om enigszins tegemoet te kunnen komen aan de wensen van de grote schare enthousiast publiek.

Verder concerteerde Venlona zaterdagavond in de bomvolle Dom van Timisoara en luisterde op de zondagmorgen de Eucharistieviering op in de Basiliek van Maria Radna in Lipova. Aansluitend werd er nog een concert gegeven in de kerk, die uitpuilde van de bezoekers.
Mini-optredens werden verzorgd op woensdag 19 augustus, de eerste dag na aankomst, in de Orthodoxe Kathedraal, gelegen aan het Plein van de Overwinning en op het Plein zelf tegenover de Opera op zaterdagmiddag. Daar werd het koor na twee liederen gezongen te hebben door enkele politieagenten weggestuurd: men had geen vergunning om daar te mogen zingen! Een internetpublicatie over dit gebeuren door een journalist van de plaatselijke krant zorgde voor een lawine van protesten en haalde zelfs de nationale televisie, doordat de directeur van de luchthaven van Timisoara Venlona, als een soort compensatie, uitnodigde om op de dag van vertrek in de vertrekhal enkele werken te zingen.
De voorbereidingen van deze reis hebben bijna twee jaar in beslag genomen; vele hindernissen moesten overwonnen worden. Zo moest het zeer professionele en kwalitatief hoogstaande symfonieorkest van de Opera van Timisoara bereid gevonden worden om met een amateurkoor samen te werken. Dit was nooit eerder gebeurd. Mede door de tussenkomst van Frans Meewis, die tien jaar lang gastregisseur was bij die opera, wist men de directie te overtuigen van de kwaliteit van Venlona. Hierdoor werd het mogelijk om dit grote operaconcert ook in twee Limburgse theaters uit te voeren! Het complete Roemeense Symfonieorkest en de sopraan Nicoleta Colceiar; mezzosopraan Läcrimioara Ruxandra; tenor Cristian Bǎlǎsescu; bariton Daniel Patacǎ en bas Octavian Vlaicu waren in het weekend van 12 en 13 september te gast bij Venlona in Heerlen en Venlo.

In het Parkstad Theater in Heerlen en in de Maaspoort te Venlo vond een reprise plaats van het grote operaconcert, met dien verstande dat de mannenkoorbezetting fors werd uitgebreid doordat naast Venlona ook op de bühne stonden: het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus, het Mannenkoor van DSM-SABIC uit Geleen en het Mannenkoor RMK 1921 uit Brunssum, samen goed voor ruim tweehonderd mannenstemmen!
Dit betreft allemaal koren waarvan Wim Schepers dirigent is.

Nieuwjaarsconcerten
Verder hoorden natuurlijk ook tot de hoogtepunten de jaarlijkse Nieuwjaarsconcerten in samenwerking met Harmonie St. Caecilia, Blerick. Deze concerten werden 35 keer opgevoerd in Theater De Maaspoort te Venlo. In 2019 werd voor de laatste keer het concert gehouden. Aan een lange traditie kwam toen een einde.