Koninklijke Zangvereniging Venlona - Over Venlona

Over Venlona

Koninklijke Zangvereniging Venlona is al vanaf haar oprichting in 1900 een begrip in Venlo

Het koor bestaat uit zo’n 52 actieve leden en verzorgt tal van optredens, zowel in binnen- en buitenland.

Tal van concerten in geheel Nederland, werden onvergetelijke gebeurtenissen voor een laaiend enthousiast publiek. Zo verwierf men o.a. met concerten op diverse Wereld Muziekconcoursen te Kerkrade en met Drie-Steden-Uitwisselingen een grote naam.

Ook buiten de landsgrenzen wist de muziekliefhebber het Venlose koor te waarderen.

Venlona concerteerde op verschillende plaatsen in België, Duitsland, Letland, Italië, Oostenrijk, Luxemburg, Zwitserland en Roemenië. In mei 2001 heeft Venlona Rome bezocht, in 2006 Polen en in 2011 werd een zeer succesvolle concertreis gemaakt naar Praag.
In 2015 vond er een zeer succesvolle reis naar Timisoara( Roemenië) plaats.

Citaat uit het boek: "Venlona de update" van Paul Seelen, publicist/historicus:

Venlona is er in geslaagd een brug naar de moderne tijd te slaan.
Het repertoire bestaat uit een gevarieerde mix van stijlen en genres: Van opera tot klassiek en van populair, tot blues, Iers, Slavisch en Gospel. Uiteraard ontbreken Venlose liederen niet! Venlona verrast. Telkens opnieuw!!

In 2016 verscheen het boek “Venlona de Update”, van de hand van de Venlose schrijver Paul Seelen.
Het boek dat werd uitgegeven n.a.v. het 115-jarig bestaan, bevat tevens een DVD met de bekroonde documentaire: “Amici in musica” van Omroep Venlo en een CD met werken van de laatste 15 jaar.

Per 1 augustus 2002 is dirigent en pianist Wim Schepers uit Heerlen benoemd als 1e dirigent van het koor. De jubileum dubbel CD vormde - samen met de uitgave van het boek Een Eeuw Muziek - de bekroning van het eeuwfeest in het jaar 2000.

VENLONA ONTMOET GRAAG NIEUWE LEDEN!

Venlona wil dolgraag af van het idee dat zingen alleen voor hooggeschoolde zangers is. Zingen kan iedereen en dat wil men laten zien en horen. Het soms ietwat stoffige imago van de mannenkoorzang krijgt regelmatig een poetsbeurt.
Uiteraard koestert het koor zijn rijke geschiedenis en de daarmee verbonden tradities, maar onze huidige leden en hun families leven in het nu van de huidige tijd. Men probeert dan ook met nieuw en moderner repertoire, zonder het oude uit het oog te verliezen, een breder en relatief jonger publiek te interesseren.

Zingen is voor de één een passie, voor de ander ontspanning. Het vergt een goede en toegewijde inzet, maar geeft een ieder tegelijkertijd een geweldige voldoening.
De regelmatige optredens in binnen- en buitenland staan daar voor garant. Het lidmaatschap van Venlona kent absoluut geen drempels.

Alleen het uitdrukkelijke verzoek om zich in te zetten om zoveel mogelijk repetities bij te wonen en de aanwijzingen van de dirigent ten aanzien van uitvoering c.q. stemscholing op te volgen.